Misjonstjenesten tar snart slutt

Det er helt utrolig at vi er inne i vår siste måned her i Paraguay, når vi nå skriver dette blogginnlegget. Den 28.juni reiser vi fra Paraguay, blir noen dager i Argentina, før vi etterhvert kommer til Norge 1.juli. Juli blir en rar måned, hvor vi må jobbe oss gjennom omvendt kultursjokk, vi skal få med oss Familiekonferansen på Hedmarktoppen og jobbe litt med de siste avslutninger av misjonstjenesten før vi begynner i nye jobber begge to den 1.august. Camilla som overlege ved BUP, St.Olavs Hospital. Thomas som lærer ved Gå Ut Senteret i Trondheim.

Men før vi går over til hva fremtiden vil bringe, kommer her en rapport over det som har skjedd den siste tiden for oss. Det er mye siden siste blogginnlegg i april.

Oppstartsmøte med CHD

Den 9.april hadde vi oppstartsmøte med Centro Hagan Discípulos. Da møttes vi fra hver vår kant; Norge, Sverige og Paraguay over skype, et internettmøte med andre ord. Der fikk vi satt et styre, vedtekter ble godkjent, et foreløpig budsjett og de første fremtidige planer ble lagt. Det er veldig greit å være i gang. Brønnøysundregisteret derimot brukte veldig lang tid på å godkjenne oss som en frivillig organisasjon. Først helt i slutten av mai, fikk vi godkjenning av CHD. Uansett har det vært intens jobbing med å ha alt klart fra overgangen fra Global Mission Camps til Centro Hagan Discípulos, helt fra oppstartsmøte i begynnelsen av april og frem til idag.

13.april hadde prosjektet Todos Contra Abuso Infantil sitt show i Atyrá

Camilla jobbet for å få Walter Alcaraz (ungdomsleder i Filadelfia Ypacarai og leder for prosjektet som handler om forebygging av seksuelt misbruk av barn) til å komme til Atyrá med et robust team for å ha show både for søndagsskolebarna og Obra Feliz-barna (de som bor i den fattige bydelen av Atyrá). Først spiste de middag hos oss, før vi dro alle sammen ut til den fattige bydelen av Atyrá, hvor vi kjørte flere turer for å få med oss alle søndagsskolebarna ut dit. Det er et stykke og gå i den varme solsteiken, så det er best med bil! Men det ble en riktig så stor suksess, og Walter med team er like flinke hver gang til å fenge barna og gjennom teateret si det rett ut: «Det er plasser på kroppen som andre ikke skal ta på! Det er plasser på kroppen hvor andre ikke skal se!» Og mange andre ting gjennom teater og dans som får barna til å forstå budskapet for å forebygge seksuelle overgrep i fremtiden.

Påska 2019

I påska i år, hadde vi lite fridager. Vi jobbet hverdagene, ettersom barna også gikk på skolen. Men Skjærtorsdag, Landgredag, Påskeaften og 1.Påskedag hadde vi fridager. Her finnes ikke 2.Påskedag.
Første dag av fridagene hadde vi Lorenda fra Ypacarai på besøk, hvor vi feiret hennes bursdag her i huset vårt. Siden hun sitter i rullestol, er det begrenset hvor mye hun får dratt ut av hjemmet sitt i Ypacarai. Det var stor stas for henne å være sammen med oss, og feire dagen her med oss. Dessuten fikk hun sunget litt, sammen med Sara som fulgte henne, sammen med Thomas som spilte piano. Det ble en flott dag.
Skjærtorsdag fikk vi besøk av familien Servin som lærte oss å lage Chipa, noe som paraguayerne spiser hele året rundt – men som er ekstra viktig i påsketradisjonen for folk flest. Hjemmelaget Chipa er dessuten mye bedre enn den Chipa man kjøper på gata. Da er det kanskje noen påsketradisjoner som kan bli med tilbake til Norge, kanskje det blir chipa-laging på Rondane neste påskeferie? Hvem vet?
Langfredag ble vi med på prosesjonen (Korsfestelsen av Jesus med skuespillere), som både går hele korsbæringen av Jesus opp til Golgata, og selve spiller selve korsfestelsen frem til Jesu død. Men det rare er at de tar ikke med begravelsen, eller oppstandelsen. Det er kun korsfestelsen som er veldig levende spilt av flinke skuespillere.
Påskeaften klatret vi opp på en høyde (her kalles det en «cerro») sammen med familien Servin som vi har blitt så gode venner med. Barna våre og barna deres leker så godt sammen, så det er veldig hyggelig å gå tur sammen. Dessuten gjør det oss litt «norske» igjen, ettersom vi får gått altfor lite turer her, fordi skog og utmark ikke er for folk flest. Mye er privateid, så da er det ikke så lett å gå turer i skog og mark slik som i Norge.

Kai på besøk

Helt i slutten av april, kom Kai Jensen på besøk til oss her i Atyrá. Kai som nettopp ble med i styret av CHD, har en tydelig brann fra Jesus om å se Paraguay i vekst og forandring for evangeliets fremmarsj. Han ble med på litt av våre aktiviteter, og fartet også litt rundt på egenhånd. Han ble med på lederkursene som Thomas holdt i Filadelfia Atyrá.

Knut og Rhode på besøk

I 2 uker i mai-måned var Knut og Rhode Kjørstad på besøk hos oss. Knut som er far til Thomas og Rhode stemor, dro for første gang til Sør-Amerika og fikk oppleve en veldig annerledes kultur sammenliknet med Norge – men som for Rhode likevel var noe gjenkjennende i den Afrikanske kulturen som hun har vokst opp i. Knut og Rhode fikk også med seg en av dagene i lederkurset som Thomas ledet i april og mai. De var i Paraguay sammen med oss, helt fra begynnelsen av mai til den 20.mai, hvor det ble litt tungt for barna å si hadet til farmor og farfar. Men så møtes vi jo snart igjen i Norge…

Foz de Iguazu

Sammen med Knut og Rhode dro vi en tur til Foz de Iguazu for å se et av verdens underverker, i følge UNESCO. Det var andre gang for oss, men like stor opplevelse denne gangen – hvor vi dessuten hadde bedre tid i parken enn forrige gang. Vi fikk oppleve fossen på nært hold, denne gangen også. Se bilder og videoer. Etter en dag i nasjonalparken, dro vi dagen etter til et opplevelsessenter like i nærheten. Der hadde de bygd opp en dinosaurpark, en park med mange miniatyrer av kjente steder i verden, eget museum med voksdukker i 1:1 størrelse med mange kjendiser og en eget is-park. Is-parken droppet vi, fordi vi heller ønsker å oppleve naturlig is og snø når vi kommer til Norge igjen. Det er jo mulig å oppleve snø på fjellet i Norge, selv i juli. Men det var veldig moro på dette opplevelsessenteret for både store og små. Se bilder her også…

17.mai 2019

17.mai i år fikk vi feiret med en del av de nordmennene som var i Paraguay på denne tiden. Blant annet misjonærene Palma Sjølund, Gunvor og Ingvald Skretting. Dessuten tok Natalia (vår barnepike), Mari (som hjalp oss med maten), Kristina og Richard (som bor i Tobati) seg en tur til oss. Og i tillegg var jo Knut og Rhode her, så det ble jo noen nordmenn i hagen vår som sang «Ja, vi elsker» og «Norge i rødt, hvitt og blått» blant andre viktige 17.mai-sanger. Som alltid hører med, hadde vi også i år potetløp, sekkeløp og kasting på boks som noen av aktivitetene. Det ble en fin feiring her i Atyrá, faktisk vår siste i Paraguay i vår misjonstjeneste denne gang.

Lederkursene for barne- og ungdomsarbeidere

Thomas brukte mange av lørdagene og søndagene i april-måned på å rekruttere folk til å komme på barne- og ungdomskursene i mai, gjennom å dra rundt til menighetene i vår sone med tale på deres gudstjenester. Endelig løsner språket såpass, at det går greit å tale på spansk og holde kurs på spansk. Rart er det jo, at dette blir siste mulighet før vi reiser hjem igjen. Det kom ganske mange på første lederkursdag, hvor de fremmøtte fikk vasket sine føtter, som igjen vasket andres føtter – helt til alle hadde blitt vasket av noen og alle hadde vasket føttene til noen. Det var nok en opplevelse de aldri hadde prøvd ut, men hvor vi brukte Jesu eksempel fra dagen før Han selv måtte gå den lange veien til korsfestelsen og døden. Vi brukte mye av kurset på å forklare hva gode ledere er, hvilken del av kulturen som folk gjør av vane som ikke trenger å være spesielt bra i følge Bibelen, om tilgivelse, om å gi tilgivelse, om å lede godt både barn og ungdom. Dessuten fortsatte vi i kursdagene for barnelederne med seminarer hvor tips fra eksisterende arbeid ble presentert, og med å undervise om didaktiske tips for barnearbeid. Det samme gjorde vi for ungdomslederne i egne dager senere. Nå jobbes det for at kursene blir holdt fast minst 1x i året, på det nye kunnskapssenteret her i Atyrá; Centro Hagan Discípulos. For det er jo nettopp det det handler om, det å gi kunnskap ut fra Guds ord, er å «gjøre disipler» til arbeidet som Gud kaller oss til!

Styret for CHD på plass, ny hjemmeside for CHD

Helt i slutten av mai, fikk styret i Centro Hagan Discípulos endelig holdt sitt første styremøte. Nå består styret av Thomas, Sanan Weststeyn (tidligere student fra GUS i PY og etterpå vår volontør), Kai Jensen (tidligere elev v/Den Norske Skolen i Atyrá og har vært internatforeldre for skolen som voksen) og Hilde Stuksrud (som også har vært elev v/DNS og også har vært internatforelder for skolen som voksen). Styret består da av 4 personer som brenner for evangeliets fremgang i Paraguay, og som står på for at kunnskapen (først og fremst bibelsk kunnskap) skal nå ut i disippelgjøringen i Paraguay. Vi tror det er en lys fremtid i vente, også for Paraguay. Helt nylig fikk Thomas skrevet kontrakt sammen med generalsekretæren (president) for Filadelfia Paraguay.

Avslutningsvis

Alle dager fremover går med til å si hadet med folk, reise rundt i menighetene for å ta farvel, pakke ned, selge bort våre private ting og tang som ikke blir med hjem, skrive lister over det som blir på CHD, instruere ansatte, opplæring av de nasjonale som skal ta over, etc, etc, etc…
Det er med andre ord ganske travelt i avslutningen for oss, samtidig er det rart å tenke på hvor nært det nå er. Vi håper dere husker på oss i bønn i avslutningens fase, fordi det er ikke bare lett. Spesielt barna merker at det er litt opprivende å skulle flytte på seg, samtidig som vi ser lyst på fortsettelsen i vår egen hjemby Trondheim til høsten.

Vi står midt inne i den største gryta ved alle fossefallene i Iguazu.

Kommentarer