Nytt år og nyheter fra oss i Paraguay

Når det er varmt er vannkrig en helt grei avkjølingsmetode

Det er veldig varmt her nå. Varmen slår oss i ansiktet allerede kl 08 om morgenen når vi åpner døra. Vi holder oss inne mesteparten av dagen, etter som vifter og aircondition gjør hverdagen mer levelig. Barna har vannkrig i hagen omtrent hver dag. Mangosesongen er på hell, det er deilig, for i desember regnet det mangoer daglig og det vi samlet flere søppelsekker ukentlig med råtne mangoer. Derimot vokser papayaene og appelsinene frem i hagen vår nå.

Rett før jul var vi en tur innom Brasil fordi vi måtte fornye visumet vårt. Samuel skriver litt mer om turen på sin blogg.
Se bilder fra fossen Iguazu.

Det var rart å feire jul og nyttår midt på varmeste sommeren, men også deilig å kunne gå ut ved midnatt i bare shorts/kjole. Julaften feiret vi på internatet sammen med studentene, pastorfamilien og en av ungdommene i menigheten. Det er svært lite gavefokus på julaften her, så barna fikk åpne sine gaver tidligere på dagen. Vi feiret på norsk-paraguay måte, med et ordentlig festmåltid kl 21. På menyen var bl.a kalkun, waldorfsalat, kjøttrullade og sopa (paraguyansk maisbrød), og til dessert riskrem, hjemmelaget karamellpuddig og pepperkaker.  Ved midnatt ønsket alle hverandre god jul, og vi gikk ut for å se på og fyre opp fyrverkeri.

Barna her er ikke vant til å få så mange gaver på julaften, men mange får det de ønsker seg av leker o.l. den 6.januar – da feirer de «Los reyes». Feiringen baseres på hedring av de 3 vise menn kom for å gi gaver til Jesusbarnet. Barna forespeiles at det er de 3 vise menn som kommer med gaver til dem. Barna må kvelden den 5.januar skrive en ønskeliste og legger den i skoen sin utenfor utgangsdøra. Neste morgen ser de at Los reyes har vært der om natta og lagt igjen gaver i/rundt skoen. Det var tydelig at Los reyes er en viktig tradisjon her i Atyrá, for det myldret av folk i butikkene den 5.januar, lekene sto på utstilling og det var hyret inn ekstra hjelp til å pakke inn gavene i butikkene.

Nyttårsaften dro vår lille familie til San Bernadino, en by 20 min unna, for å spise ute. Det var ikke så lett å finne et sted som holdt åpent eller som kunne servere oss mat kl 18 om kvelden (de som tilbød middag, kunne tilby dette kl 22, men det ble alt for sent for Jeremia). Vi fikk til slutt tak i pizza. Dessverre ble resten av kvelden preget av at Thomas fikk kraftig øyebetennelse, og måtte bare holde seg i ro inne.

2.januar gikk startskuddet av for det 39-ende Dakar Rally, faktisk rett utenfor Atyrá. Kvelden før var det folkefest i gatene i byen, da mange trodde at deltakerne skulle komme kjørende da. De ventet forgjeves den kvelden, men stemningen var god med svært høy musikk og mye liv. Neste morgen kjørte alle 369 deltakerne rett forbi hjemmet vårt på vei til start-området. Fordi naboen vår solgte vann og is til publikum oppe ved startstreken, fikk vi kjørt helt frem til start-området og sett deltakerne også idet de satte i gang på den 12 dager lange rally-løpet som gikk gjennom Paraguay, Argentina og Bolivia.

Vi har vært syke på rundgang med det vi tror er adenovirus siden romjula og frem til midten av januar (feber, halsbetennelse, øyebetennelse). Først Samuel, deretter Jeremia og Thomas, og til sist Camilla. Det var en ny erfaring å fryse når det er 35-40 C, for deretter å svette så alle klærne ble gjennomvåte etter å ha tatt paracet.

Vår nye volontør Gaute Engåvoll kom hit 10.januar og barna ble fort trygge på han. Det er en stor velsignelse å ha hjelp med barnepass, slik at vi kan få gjort jobben vår.  Samuel har blitt med på ferietilbud for barna i byen her, med fotball hver mandag og onsdag, og svømming på fredager. Det er godt å komme inn i hverdagsrytme igjen.
Vår forrige volontør Victoria Larring dro hjem 15.desember for å fortsette studiene og jobbe i Norge. Det var et stort savn lenge etterpå, spesielt for Jeremia, som ikke klarte å smile under avskjeden på bildet under. Lykke til videre Victoria, og takk for en flott oppstart i Paraguay sammen med deg!

Våre viktigste prosjekter i ukene fremover blir å få ordnet alle papirer vi trenger til å søke om midlertidig oppholdstillatelse – det er en lang liste over ulike ting som kreves, og vi må innom mange ulike kontorer i nærmeste fremtid. Studentene er tilbake i Atyrá etter å ha vært på ferie i Bolivia, og nå planlegger vi gateevangelisering sammen med dem og ungdommene fra menigheten her.

Kommentarer