Kultur i Paraguay

Parade i gatene. Hyllest til våren!

Her kommer en beskrivelse av kulturen i Paraguay (selvfølgelig farget av vårt synspunkt).

Når vi reiser hjem til Norge i løpet av året 2019, så er det mange ting ved kulturen, klimaet og naturen her vi vil savne.

Hvis vi skal nevne noe om kulturen i Paraguay som vi setter stor pris, så er det disse tradisjonene vi må nevne (dette er utdrag fra tidligere blogginnlegg som kun er justert for å passe inn i teksten under):

Paraguay feirer julen midt på sommeren, ofte med rundt 40 varmegrader. Det er 24.desember som feires…
Det er rart å feire jul og nyttår midt på varmeste sommeren, men også deilig å kunne gå ut ved midnatt i bare shorts/kjole. Julaften feires gjerne sammen med storfamilien for paraguayerne. Det er svært lite gavefokus på julaften her, men mange får det de ønsker seg av leker o.l. (hvis det ikke er for dyrt da) den 6.januar – da feirer de «Los reyes». Vi feirer på norsk-paraguay måte, med et ordentlig festmåltid kl 21. På menyen har vi alltid hatt bl.a kalkun med waldorfsalat og skikkelig hjemmelaget kalkunsaus, tradisjoner fra julefeiring i Norge. Paraguayerne er mer vant til kjøttrullade med sopa (paraguyansk maisbrød) eller peceto som er en saftig kjøttstek med chipaguazu (paraguyansk maisbrød som er bløtere enn sopa). Desserten vi gjerne spiser er riskrem med jordbærsaus og pepperkaker, mens paraguayerne spiser gjerne pudin de pan en hjemmelaget karamellpuddig med brød inni. Fordi vi alltid har feiret sammen med andre paraguayanske-familier, blir det en herlig miks mellom norsk og paraguay kultur. Ved midnatt ønsker alle hverandre god jul, og man går ut for å se på og fyre opp fyrverkeri. På nyttårsaften gjør man det hele om igjen. Men vi pleide å stikke litt av på nyttårsaften, feiret bare oss 4 – gjerne med mulighet for å bade siden det er så varmt…

Sommerferien her er nesten 3 måneder lang for skoleelever/studenter.
Skolen slutter ca 1.desember hvor jule- og sommerferien varer helt til slutten av februar, for noen helt til begynnelsen av mars. Ferien er lang, kanskje litt for lang, for barna glemmer helt hvordan hverdagene egentlig er på den lange stunden. Men det blir mye tid til bading, fotball og ha det gy med venner gjennom sommermånedene.

Los 3 reyes = gavetradisjonen i katolske land, også Paraguay.
Feiringen baseres på hedring av de 3 vise menn kom for å gi gaver til Jesusbarnet. Barna forespeiles at det er de 3 vise menn som kommer med gaver til dem. Barna må kvelden den 5.januar skrive en ønskeliste og legger den i skoen sin utenfor utgangsdøra. Neste morgen ser de at Los reyes har vært der om natta og lagt igjen gaver i/rundt skoen. Det er tydelig at Los reyes er en viktig tradisjon her i Atyrá, for det myldrer av folk i butikkene den 5.januar, lekene står på utstilling og det hyres inn ekstra hjelp til å pakke inn gavene i butikkene.

Semana Santa = påsken. En tid for chipa.
Påsken feires ikke på fjellet med ski, kvikk lunsj eller appelsiner. Her er det chipa som gjelder. Alle familier baker chipa, et scones-liknende brød som er laget av maismel, bakepulver, ost og noe krydder. Ellers feires påsken ofte i hjemmet, litt opp til den enkelte familien. De kristne leser fra bibelen og/eller går i kirken hvis menigheten har et program i påsken. Men det er ofte en stille uke i Paraguay, det er ikke den store utfarten som i Norge eller de store korstogene som i andre katolske land.

14-15.mai – frigjøringsdagene.
Nasjonaldagen til Paraguay er 14.-15.mai. For skolebarna innebærer dette penbukse, pensko, hvit skjorte og slips = gallauniform den 14.mai. Ordføreren i Atyrá holder vanligvis en tale på plazaen, og elever fra flere skoler opptrer på utescenen. Elevene fremfører dikt de har pugget, og de synger patriotiske sanger om Paraguay. I Atyrá kommer gjerne et trommekorps, og elevene går i tog rundt i byen etter at opplegget på plazaen er over. I Asuncion og Caacupe er det litt mer 17.mai-stemning, hvor hele dagen går med til skoletog med enten bare trommekorps eller også korps (men de er det ikke mange av her).

Enkelte plasser feires også den 15.mai, men i Atyrá derimot er det ofte helt stille i byen og ingen ting som vitner om at det er nasjonaldag. I hele første halvdel av mai er det vanlig at paraguayerne går med noe som likner 17.mai-sløyfer. Paraguay sitt flagg er også rødt, hvitt og blått. Derfor pyntes det med disse fargene i butikkene og offentlige bygg, og man selger sløyfer og nåler med flaggets farge. Vi måtte le litt av at vi hadde tatt med 17.mai-sløyfer fra Norge når man får kjøpt nærmest identiske på lokalbutikken her.

15.mai er morsdag og samtidig fridag fordi frihetsfeiringen (nasjonaldagen) går over to dager, men det gjøres ganske mye ut av morsdagen sammenliknet med i Norge og dette får fokus den 15.mai. Også denne dagen markeres på skolene. På skolene blir alle mødrene invitert til feiring hvor det deles ut gaver til mødrene. Men markeringen blir alltid flyttet til en av de nærmeste hverdagene før fridagene. Barna fremfører sanger og danser. De forskjellige klassene fremfører ulike ting de har forberedt. Ofte danser man «danza paraguaya» (en folkedans som danses i par med paraguaysk folkemusikk hvor harpen (nasjonalinstrumentet) er fremtredende).

Morsdagen blir også markert i gudstjenesten søndagen nær 14.mai. Faktisk kan hele møtet være en feiring av morsdagen. Talen omhandler å hedre sin mor, og alle mødre mottar gaver. Barna som går i søndagsskolen har ofte pugget et dikt som de fremfører, og de lager gaver som de gir til sine mødre. Etter møtet blir det det kake for alle.

Vinterferien, som er avhengig av hvordan været er.
Ofte er det utrolig kaldt i juni, juli og begynnelsen av august. Hvert år har skolen fast 2 uker vinterferie i juli, men av og til utvides ferien fordi paraguayerne mener det er for kaldt å gå på skole. Med andre ord, skolen stenges enten i forkant eller i etterkant av vinterferien. Da snakker vi om temperaturer rundt 5 plussgrader. For en nordmann høres dette for utrolig til å være sant, ikke sant? Men det skal sies at når det er 5 plussgrader her, så kjennes det ut som om det er minusgrader på grunn av fuktigheten. Så da er det utdanningsdirektoratet her som bestemmer når skolen skal åpne igjen. Både private og offentlige skoler følger åpnings-/stengedagene.

Årets første vårdag feires med danseoppvisning i gatene.
En gedigen danseoppvisning/parade feires flere steder i Paraguay, idet våren offisielt er kommet til landet. Offisielt er det 21.september som er første vårdag, men det merkes allerede i begynnelsen av september at temperaturen er på vei oppover, det blomstrer overalt og trærne begynner å bli grønne igjen. Fordi også her blir det høstfarger på trærne, og mye løv faller av, men trærne er aldri helt nakne slik som i Norge.
Paraden er en stor folkefest, hvor det er danseskolene som står for underholdningen. Hver enkelt dansegruppe får sin plass i paraden, og det danses fra den ene enden av gaten til den andre enden av gaten – med masse folk til stede som ser på. Dette er den snillere varianten av karneval, som de fleste evangeliske kristne misliker så sterkt (fordi karnevals paraden stort sett består av lettkledde jenter). I denne danseparaden er det stort sett barn som er kledd i vårdrakter (gjerne formet som blomster eller bier) og som danser seg gjennom festen. Det er veldig kult å se på!

4.oktober i Atyrá. Det er folkefest det!
Det er som 17.mai i Norge, men med en god del varmere vær. Barna går i skoletog. Vi besøker Atyrá sin expo (stort marked på plazaen), spiser masse is og jordbær med krem og ellers nyter den fine dagen sammen som familie. Dagen er egentlig en markering av San Francisco (Frans av Assisi på norsk) som jo er en kjent italiensk helgen man kan lese om på wikipedia. San Francisco feires av katolikker den 4.oktober ettersom han døde 3.oktober i 1226, men ble viktig for Atyrá fordi i 1782 stod Atyrá sin katedral ferdig og katedralen ble dedikert til nettopp helgenen San Francisco. Dermed har 4.oktober helt siden 1782 også blitt en viktig merkedag for Atyrá, som på folkemunne blir kalt fødselsdagen til Atyrá.

Kommentarer