Vinter i Paraguay = norsk sommer

Som tiden flyr!

Det er ikke lenge siden vi skrev sist på bloggen, synes vi, men så var det plutselig gått nesten 2 måneder. Det har skjedd mye, og da går jo tiden fortere. Det er ikke sånn at vi stresser her i Paraguay, men ettersom vi får mer tak på kultur og språk, og ikke minst har kommet mer inn i en paraguay-hverdag – så er vi med på mye og tiden rett og slett FLYYYYYR av gårde!

Om mindre enn en måned, i skrivende stund, er vi på vei til Norge. Da skal vi innom mange bygder og byer for å besøke våre støttemenigheter, dessuten treffe familie og venner i Midt-Norge og på Østlandet.

Akkurat nå har vi hatt en meget stabil værperiode med mye sol og ikke så verst temperatur. Faktisk opplever vi vinteren her i Paraguay som ganske lik en norsk sommer. Vi har temperaturer på rundt 25 grader, og akkurat nå er det noen uker siden det regnet. Med andre ord veldig deilig vær for tiden… I slutten av mai og en god del av juni var det kaldt (ned mot 8-10 grader) og en god del regn her. Vi har ikke badet på lenge, og vannkrigen som barna og Gaute prøvde seg på i juni, ble heller en kald opplevelse.

Siden forrige blogginnlegg har barna gått ut i vinterferie (2 uker i juli). Samuel har bestått eksamen, og fått gode karakterer. Det går veldig bra med begge barna på førskolen og skolen, og det er vi veldig fornøyde med. Camilla er «uteksaminert» fra Jonathans spansk skole, mens Thomas fortsetter etter vinterferien. Nå som det er vinterferie tar vi det med ro. Vi tenker å være turister i landet vi bor i, men det blir ikke reising rundt i landet i denne ferien. Vi har mye å utforske i den sentrale sonen av Paraguay! Det er ganske ok å være hjemme i ferien når barna møter mange av sine venner fra skolen på lekeplassene i nærheten av oss hver dag.

Gaute, volontøren vår, dro tilbake til Norge i begynnelsen av juli. Det var trist å si hadet til han, men slik er livet og vi begynner jo å bli litt vant til å si hei og hadet til nordmenn som kommer og går – er innom oss og Global Mission Camps. Spesielt barna sørget litt over at Gaute ble borte fra hverdagen vår, men samtidig gleder de seg til selv å reise til Norge og treffe venner og familie. Til høsten kommer en ny volontør og en ny person vil følge oss som familie noen måneder. Vi gleder oss til det også.
Takk for alt du har betydd for oss, Gaute. Lykke til videre og Guds velsignelse over din vei videre…

Så må vi fortelle litt om hva vi har opplevd siden sist!
Vi har vært litt rundt og sett på forskjellige arbeid som har vært drevet eller fortsatt er i drift under Filadelfia 420. Vi vil spesielt fortelle om et evangeliseringsarbeid for barn i en fattig bydel av Caacupe. Det er moro å treffe på ivrige ungdommer som brenner for å spre evangeliet til både barn og ungdom. Hver lørdag drar disse ungdommene ut til bydelen for å samle barna til en liten andakt, en liten matbit og ikke minst leke litt med barna. Av og til deler de ut litt klær og andre ting som de fattige så sårt trenger, men ikke får tak i på egen hånd. Se bilder fra turen vår! Både vi voksne og barna opplevde det som en veldig oppbyggelig tur, da vi fikk være med ungdommene i begynnelsen av juni.

Vi har også besøkt de ulike Filadelfia-menighetene rundt Atyrá og presentert oss der.

I juni feirer man farsdagen her i Paraguay. Da ble Thomas feiret sammen med de andre pappaene ved skolen til Jeremia. Klassene opptrådte med sine dikt, sang og mange danser. Jeremia som elsker nettopp å danse og synge, var i strålende humør!

Vi har også feiret San Juan, dvs St.Hans her, dog noe forsinket, skolen til Samuel hadde San Juan fest i begynnelsen av juli. Da opptrådte alle elevene på skolen. Samuel sin klasse danset «danza paraguaya»og hadde på seg tradisjonelle drakter. Det var salg av tradisjonell mat. Også på skolen til Jeremia solgte de tradisjonell mat, og Camilla var med å lage en av rettene – mbeju- noe som likner lefser av maismel og ost.

Noe vi har planlagt lenge, og som vi endelig fikk til, var å dra til La Casa Vibora som ligger i nabobyen Altos. Vi trodde vi skulle få se 3-4 slanger i noen bur, men det viste seg at eierne av Casa Vibora har gjort om hagen sin til en svær reptilpark. De har intet mindre enn rundt 15 slanger; for det meste kvelerslanger som Pyton, men også noen giftige. De hadde mange skilpadder; både landskilpadder og sumpskilpadder, og vi fikk holde både voksne og små nyklekte skilpadder. Dessuten hadde mange krokodiller i hagen, som både lå i sola bare 2-3 m unna der vi gikk, eller som var uti den kunstige lille innsjøen som var anlagt i hagen. Noen iguaner, papegøyer og store hunder var det også der. Det ble derfor en god fornøyelse for både store og små i reptilparken!

Noe som har vært bra for oss er at vi har fått noen til å sage ned en god del av grenene på de store mangotrærne i hagen vår. Det største treet er ca 100 år gammelt og hadde vokst seg enormt. Vi badet mer eller mindre i mango forrige sesong, men i år blir det merkbart mindre. Det er sikkert rart å lese om at vi nesten synes mango er en plage, men utfordringen var at hagen ble så full av mango at frukten råtnet bort før vi fikk mulighet for å bruke den. Dette er ikke mango som kan spises som den er heller, da det er først og fremst saften som kan brukes. Saften er meget søt og god. Siden alle har mangotrær, fikk vi heller ikke gitt bort mangoen. Det endte med at vi gravde ned ganske mange kg med mango i desember og januar. I år satser vi på bare «litt» mango…

Da er det bare ønske dere alle en riktig god sommer videre. Så sees vi kanskje i Norge!

Kommentarer