Om Paraguay

Kort om Paraguay

RSør-Amerikaepublikken Paraguay er en innlandsstat midt i Sør-Amerika og landet grenser til Bolivia i nordvest, til Brasil i øst og nordøst og til Argentina i sør og sørvest. Paraguay ligger på begge sider av elven med samme navn, som løper igjennom den sentrale delen av landet fra nord til sør. Grunnet landets sentrale beliggenhet, kalles Paraguay «Hjertet av Amerika».

Guaranífolket har bebodd Paraguay før ankomsten av europeerne på 1600-tallet, da Paraguay ble en del av Det spanske imperiet. Paraguay ble uavhengig fra Spania i 1811. I 2009 ble befolkningen beregnet til 6,3 millioner. Hovedstaden og den største byen er Asunción. De offisielle språkene er spansk og guaraní, og begge tales i stor utstrekning i hele landet. Størstedelen av befolkningen er mestiser (blir kalt de nasjonale), som er et ungt folkeslag blandet av hvite (særlig spanjoler) og indianere. (Hentet fra wikipedia.no)

PYM startet sitt arbeid i Paraguay i 1952. En pinsebevegelse ble stablet på plass mot slutten av en lang periode med mange norske misjonærer i Paraguay. Dette skjedde i forbindelse med nasjonalisering av misjonsarbeidet. Etter en villet prosess ble imidlertid samarbeidet mellom mestisene og indianerne avsluttet, og pinsebevegelsen ble delt i to i 1999; Filadelfia 420 (for de nasjonale) og Filadelfia Indigena (for indianere). Norske misjonærer og PYM samarbeider med begge pinsebevegelsene fortsatt i dag. I tillegg til «norske» pinsebevegelser finnes også den danske, svenske, brasilianske og amerikanske. I dag samarbeider den norske, svenske og danske godt sammen, og det finnes noen felles prosjekter som blant annet en bibelskole.

I all hovedsak eies og drives de to «norske» pinsebevegelsene av mestisene og indianerne selv, men det er fortsatt arbeid i regi av PYM i Paraguay. Og i skrivende stund er vi to familier utsendt av PYM/norske pinsemenigheter i landet.